A megfázás és az orrdugulás gyakran kéz a kézben jár

Megfázás és eldugult orr? Ez gyakori kombináció, mivel az orrdugulás gyakori tünet megfázás és influenzaszerű megbetegedések esetén. Az alábbiakban megismerheti az orrdugulás okait, kialakulását és lefolyását.

 

 

Miért vezet a megfázás orrduguláshoz?

A megfázást okozó vírusok az orr nyálkahártyáján kezdenek szaporodni. Erre a testünk egy gyulladásos válaszreakciót indít be, aminek célja az immunrendszer „értesítése” és a vírus továbbterjedésének fizikai megkadályozása. Ennek jele az orrváladék termelődésének fokozása (orrfolyás) és az orrnyálkahártya vérbősége, megduzzadása (orrdugulás).

Az orrnyálkahártya-gyulladást a közbeszédben sokszor náthának hívjuk, orvosi neve rhinitis.

Bedugult orr: több mint orrfolyás

Annyira bedugult az orra, hogy már levegőt sem kap rajta? Valószínűleg felső légúti fertőzése van, azaz megfázott.
Az orr és az orrmelléküregek gyulladt nyálkahártyája számos tünetet okozhat:

 • Gyakori tüsszentés, különösen a korai szakaszban
 • Az orr bizsergése vagy viszketése
 • Orrfolyás vagy orrdugulás
 • Fejfájás
 • Nehezen kap levegőt az orrán keresztül

Az orrdugulás következtében korlátozott lehet a szaglás és az ízérzékelés. Ezek a tünetek általában két hét alatt elmúlnak. 
Ha nem ez történik, akkor forduljon orvoshoz, hogy megbeszéljék a megfázás kezelésének további lépéseit.

Lehet, hogy allergia okozza az orrdugulást?

Előfordulhat az is, hogy allergia miatt dugul be az orra. Ha nem tapasztal más, megfázásra utaló tünetet (pl. láz, torokfájás, fejfájás) akkor lehet, hogy allergiás. Ilyenkor az is jellemző, hogy az orrdugulás tartós, kialakulhat továbbá:

 • Orrviszketés 
 • Könnyezés 
 • Légzési nehézség
 • Kiütés

Allergiát okozhat például pollen, por , penész vagy állatszőr. Tartós orrdugulás esetén érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni.

Ikon kérdőjellel

A gyógyszertárban olyan vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolhat, melyek segítenek enyhíteni az orrdugulást, a fejfájást, a torokfájást ás a lázat. Az Aspirin® Complex olyan kombinált készítmény, ami enyhíti a megfázással járó fájdalmakat, csökkenti a lázat és még az orrdugulással is megküzd.

Hogyan előzhetjük meg?

A gyakori szellőztetés megakadályozhatja az orrdugulás kialakulását, mivel növeli a helyiség páratartalmát, és megvédi a nyálkahártyát a kiszáradástól.

Mennyi ideig tart az orrdugulás?

Ez a kérdés különösen releváns az érintettek számára, de sajnos elég nehéz megválaszolni. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a megfázáshoz kapcsolódó orrdugulásnak egy héten belül el kell múlnia.

Azonban vannak olyan negatív tényezők, melyek meghosszabbíthatják az orrdugulást és a felépülést:

 • Speciális kórokozók
 • Alapbetegségek
 • Ha nem hagyunk elég időt a pihenésre
Frau mit Schnupfen schneuzt in Taschentuch
Az orrdugulás okai

elsősorban az orrnyálkahártyát megfertőző vírusok

Időtartam és lefolyás

nehéz megjósolni, általában egy hétig tart

Az orrdugulás fázisai

nagyon különbözőek és a tünetek is eltérőek

Lélegezzen fel!

az orrdugulás minden fázisára lehet házi praktikát és vény nélküli gyógyszert találni

Hogyan kezeljük?

Az orrdugulás fázisai:

 • gyakori tüsszentés, orrfolyás
 • az orr eldugul, a légzés egyre nehezebbé válik, akár az alvást is zavarhatja
 • már fáj az orr a sok orrfújástól/alig kapunk az orrunkon keresztül velegőt

Mi segíthet leküzdeni az orrdugulás bosszantó tüneteit? Sokan ilyenkor első körben jól bevált házi praktikákat vagy vény nélkül kapható gyógyszereket alkalmaznak. Az alábbiakban bemutatunk párat ezek közül.

Gyógyszertárban vásárolható vény nélkül kapható gyógyszerek

 • Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrsprayk általában megkönnyítik a légzést. Ezek azonban hosszú távon károsíthatják az orrnyálkahártyáját. Ha több mint hét napig használják, a felhasználó könnyen függővé válhat, ami azt eredményezi, hogy az orrsprayknek már nem lesz megfelelő hatása. Az orrsprayk csak az orrban tudják kifejeteni a hatásukat, az orrmelléküregekben nem.
 • A szájon át alkalmazott gyógyszerek hozzájárulhatnak az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzanatának csökkentéséhez is. Azok a készítmények, melyek több tünetet is képesek csillapítani, általában az orrnyálkahártyájának duzzanatát is csökkentik és fájdalomcsillapítót is tartalmazhatnak.
Ikon kérdőjellel

Az Aspirin Complex termékek olyan kombinált készítmények, amik enyhítik a megfázással járó fájdalmakat, csökkentik a lázat és még az orrdugulással is megküzdenek.

Milyen házi praktikákat alkalmazhatunk orrdugulás ellen?

Ha csak enyhe tüneteink vannak, az alábbiakat vehetjük fontolóra:

 • Inhalálás: Az illóolajokkal, mint például a borsmentával vagy a kamillával végzett inhalálások állítólag gyulladáscsökkentő hatásúak, és hidratálják a légutakat. 
 • Öblítés: Az orr sóoldattal történő öblítése szintén nedvesíti a nyálkahártyát, és csökkentheti a kórokozók számát. 
 • Bőséges folyadékfogyasztás: Az elegendő folyadékfogyasztás különösen hasznos házi praktika az orrdugulás ellen. Segít az orrnyálkahártya nedvességének biztosításában. 
 • A mellkas bedörzsölése: Sokan jobban érzik magukat attól, ha a mellkasukat illóolajokkal vagy a gyógyszertárból származó speciális készítményekkel dörzsölik be. Ez azonban általában nem segít gyorsabban megszabadulni az orrdugulástól 
 • Meleg: A kellemes meleg javítja az orr vérkeringését és lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy hatékonyabban tudja leküzdeni a kórokozókat. Egyébként a fűszeres ételek is nagyon hasonló hatást fejtenek ki, és a különféle összetevők révén megtisztíthatják az orrot. 

Nem javul az orrdugulás? Az orrdugulásnak körülbelül egy héten belül meg kell szűnnie. Ha az inhaláció és az egyéb kezelések ellenére sem javulnak a tünetek, illetve vissza-visszatérnek vagy állandósulnak, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz.

Aspirin termékek fotója

Ismerje meg az Aspirin® termékeket

Segítünk eligazodni a különböző Aspirin termékek között

Tudjon meg többet