Megfázáskor nemcsak az orr, hanem a homlok- vagy az arcüreg is érintett lehet.

Ha megfázáskor homlok vagy arctájékon feszító, nyomó fájdalmat érzünk, az arar utalhat, hogy a fertőzés a homlok- vagy arcüregre is átterjedt, azok nyálkahártyája is gyulladt, duzzadt. Ismerje meg a jellemző tüneteket és az azokat enyhíteni képest gyógyszereket.

 

Mik a homlok- vagy az arcüreggyulladás tünetei?​

A homlok-és az arcüreg apró nyílásokon át összeköttetésben van az orrüreggel (ezért is hívják őket orrmelléküregeknek). Ugyanolyan nyálkahártya borítja őket, így a tünetek is részben hasonlóak, mint orrduguláskor:

  • Eldugult orr
  • Orrfolyás
  • Korlátozott orrlégzés és szaglás​
  • Általános rossz közérzet

Kimondottan jellegzetes tünetek:​

  • Fejfájás
  • Nyomásra jelentkező vagy feszítő jellegű fájdalom az arcon, ami előrehajlásra rosszabbodik​

A homlok - vagy arcüreggyulladás kialakulása

Az orrüreg kis nyílásokon keresztül összeköttetésben áll melléküregeivel, a kétoldali arcüregekkel és a homloküreggel. ​Ugyanaz a nyálkahártya béleli mindegyiket, így a fertőzés a nyílásokon keresztül könnyen átterjedhet – egyes feltételezések szerint valamennyire mindig át is terjed -egyik üregből a másikba.​

Icon zur Informationssuche

A homlok vagy arcüreggyulladás kialakulását az is elősegíti, ha az orrnyálkahártya erősen duzzadt és emiatt felhalmozódik, nehezebben ürül az orrváladék (takony). Ebben az esetben az nyílások beszűkülnek vagy akár el is záródnak és az orrmelléküregek nem tudnak megfelelően szellőzni. Ez ideális feltételeket teremt a kórokozók számára.

 
Homlok/arcüreggyulladás vagy nátha?​

A homlok/arcüreggyulladás általában erősebb fejfájással és az orrmelléküregekben jelentkező nyomásérzéssel jár.​

Kialakulása​

Az orrnyálkahártya fertőzése átterjed az orrmelléküregekbe​

Kezelése​

Az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő hatóanyagot (mint például pszeudoefedrin-hidroklorid) tartalmazó, szájon át szedett gyógyszerek az orrspraykkel el nem érhető orrmelléküregekben is ki tudják fejteni hatásukat.

Házi praktikák

Inhalálás és infralámpázás segíthet a homlok vagy arcüreggyulladás tüneteinek további enyhítésében.​


 
Nő orrmelléküreg fájdalommal

Vény nélkül kapható gyógyszerek és házi praktikák​

A gyulladt, duzzadt, vérbő nyálkahártya által blokkolt orrmelléküregekben a nyálkahártya duzzanatát csökkentő szerekkel lehet tünetenyhülést elérni. Ilyenek az érösszehúzó hatóanyagot (mint például a pszeudoefedrin-hidroklorid) tartalmazó gyógyszerek.  Ezek az erek összehúzásával csökkentik a vérbőséget, így a nyálkahártya duzzanatát. Ettől a felhalmozódott váladék (takony) könnyebben távozhat, és az orrmelléküregek átjárhatóbbá válnak.​

A pszeudoefedrin-hidrokloridot pl . A vény nélkül kapható  Aspirin® Complex termékekben is használják. Másik hatóanyaguk az acteilszalicilsav, aminek láz-, fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatása is van.​

A gyógyszerek mellett inhalálást is lehet alkalmazni. Vannak, akiknek az érintett terület infralámpázása válik be. Otthonunk páratartalmának növelésével pedig segítjük, hogy a sűrű váladék cseppfolyósabbá váljon, így könnyebben távozzon. Emellett nyálkahártya kiszáradásának megakadályozására is jó megoldás.

Ismerje meg az Aspirin® termékeket

Segítünk eligazodni a különböző Aspirin termékek között

Aspirin termékek