Ahonnan jövünk

Az Aspirin® régóta egy széles körben elismert, megbízható márka. Több mint egy évszázada otthon vagyunk a fájdalomcsillapítás terén és több, mint 100 országban segítünk világszerte az embereknek, hogy jobban érezzék magukat és egészséges életet élhessenek. Az Aspirin termékek segítséget nyújtanak Önnek, legyen szó akár szív- és érrendszeri problémák megelőzéséről, a megfázásos és influenza-szerű tünetek kezeléséről vagy a fájdalom csillapításáról.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Az aszpirin (acetilszalicilsav) hatásának megismeréséhez először lássuk, milyen folyamatok zajlanak a szervezetünkben.

.

  image

  Testünk sejtjei

  Az izmaink, a vérünk, a szöveteink, a szerveink – tehát az egész testünk – sejtekből épülnek fel.

  image

  A sejtreakció

  A stimulánsok – például sérülés, helytelen testtartás, túlzott stress – sejtszinten válthatnak ki reakciót a testünkben.

  image

  Prosztaglandinok 

  Ezek a reakciók gyakran vezethetnek a prosztaglandin és a fájdalomkeltő anyagok felszabadulásához, amelyek fájdalmat, lázat és gyulladást okoznak

  image

  Az Aspirin® szerepe

  Az aszpirin (acetilszalicilsav) megakadályozza a prosztaglandinok termelődését, úgy, hogy gátolja az azokat termelő enzim (ciklooxigenáz) képződését, ezáltal csökkentve a fájdalmat, a lázat és a gyulladást

  image

  Szívünk

  Szívünk egy kb. összeszorított ököl méretű izmos szerv, amely vért pumpál a teljes testünkben az ereinken át. Az egészséges szív a jólét alapja.

  image

  A vérlemezkék és a véralvadás folyamata

  A vérlemezkék a vérünk alvadási sejtjei, melyek összefonódnak, így alkotva egy alvadékot. Szívinfarktus vagy iszkémiás sztrók esetén, a vérlemezkék egy, már beszűkült artériában gyűlnek össze, így gátolva az oxigéndús vér áramlását a szívizomba.

  image

  Az aszpirin (acetilszalicilsav) szerepe

  Az aszpirin (acetilszalicilsav) lassítja a véralvadást a vérlemezkék összecsapzódásának csökkentésével, ezáltal segítve a vérrögök képződésének megakadályozását. Ha szívinfarktus során alkalmazunk Aspirin® Proctectet, az lassítja a véralvadást és csökkenti a képződő vérrög méretét, így biztosítva a folyamatos és szabad véráramlást.

  Logo

  Történet

  1897 

  A kezdet 

  A németországi Wuppertalban a Bayer laboratóriumában egy fiatal tudós, Dr. Felix Hoffmann először állít elő sikeresen vegytiszta és stabil formában acetilszalicilsavat (ASA), amely az Aspirin hatóanyaga lesz.

  Logo

  1899 

  Védjegy 

  Az Aspirin®-t, mint regisztrált védjegyet bejegyzik Berlinben. Egy évvel később az USA ban szabadalmaztatják. Először por formában kapható, kimért, 500 mg os kiszerelésekben, kis papírtasakokba csomagolva. Csupán egy évvel később a Bayer már a klasszikus tabletta formában gyártja a fájdalomcsillapító készítményt így az Aspirin® az egyik első gyógyszer, amelyet ilyen gyógyszerformában forgalmaznak.

  Logo

  1969 

  Apollo 11 

  A Bayer Aspirin® része a Holdra szállásnak, mint alapvető elem az Apollo 11 űrhajósainak összekészített kis csomagban.

  Logo

  1978 

  Stroke megelőzés 

  Egy, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az aszpirin (acetilszalicilsav) csökkentheti a TIA (tranziens iszkémiás attack), stroke vagy halál bekövetkezését1.

  1 The Canadian Cooperative Study Group. A randomized trial of aspirin and sulfinpyrazone in threatened stroke. N Engl J Med 1978;299:53-59. 

  Logo

  1982 

  Nobel-díj  

  Sir John Vane brit farmakológusnak ítélik a Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a prosztaglandinok kutatásában elért sikereiért, többet között az aszpirin (acetilszalicilsav) gyulladásgátló hatásának kimutatásáért.

  Logo

  1985 

  Szívinfarktus és stroke megelőzés 

  Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Bizottság jóváhagyja az aszpirin (acetilszalicilsav) alkalmazását (orvosi felügyelet mellett) a második szívinfarktus és iszkémiás stroke megelőzése céljából.

  Logo

  1989 

  Kutatás 

  Megjelenik a Physician’s Health Study (PHS)1 publikációja, amelyben kimutatják, hogy azon önkéntes férfiak körében, akik aszpirint (acetilszalicilsav) szednek, határozottan csökkent a (első) szívinfarktus (kockázata). A Newsweek szalagcíme: “Aspirin® áttörés”.

  1 Steering Committee of the Physicians' Health Study Research Group. Final report on the aspirin component of the ongoing Physicians' Health Study. N Engl J Med 1989;321(3):129-135.

  Logo

  1990 

  AHA Iránymutatások/Ajánlások 

  Az Amerikai Szívegyesület (AHA) ajánlani kezdi az aszpirin (acetilszalicilsav) kezelést szívinfarktus gyanúja esetén (miokardiális infarktus).

  Logo

  1991 

  Guinness Rekordok Könyve 

  Az Aspirin® bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világon a legtöbbet eladott fájdalomcsillapító. 

   

  Logo

  1998 

  Újabb kardiovaszkuláris felhasználási területek 

  Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Bizottság (FDA) elfogadta a kardiovaszkuláris terápiás javallatot az Aspirin®-re. Az új indikációk közt így már szerepel az aszpirin alkalmazása (orvosi felügyelet mellett) a szívinfarktus gyanúja esetén, vagy iszkémiás stroke megelőzésére férfiaknál és nőknél egyaránt.

   

  Logo

  1999 

  Évforduló

  Az Aspirin® fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. Továbbá az Aspirin® ebben az évben bekerült az Amerikai Smithsonian Intézet Nemzeti Történelmi Múzeumába is.

  Logo

  2015 

  Új technológia 

  Az Aspirin® egy újabb innovációval jelent meg. Az Aspririn Ultra mikroaktív technológiának köszönhetően kétszer gyorsabban csillapítja a fájdalmat, mint a korábbi – Magyarországon ma már nem forgalmazott – Aspirin 500 mg tabletta.

  Logo

  2017 

  Évforduló 

  120 éve annak, hogy Dr. Felix Hoffman az acetilszalicilsavat előállította a Bayernél és ezzel létrehozta az első Aspirin tablettát.

  Gyakran Ismételt Kérdések

  GYIK – AZ ASPIRIN®-RŐL ÁLTALÁNOSSÁGBAN 

  Mi az eredete az Aspirin® elnevezésnek? 

  Kölcsönhatásba léphet az aszpirin (acetilszalicilsav) más gyógyszerekkel? 

   Az Aspirin® termékek hatóanyaga az acetilszalicilsav, melynek hatásmechanizmusát széles körben jegyezték le a szakirodalomban és dokumentálták az évek során. Az acetilszalicilsav gátolja az úgynevezett prosztaglandinok termelődését szervezetünkben. Ezek a sérülést kísérő fájdalomnak, láznak és gyulladásnak az okozói. Következtetésképpen az acetilszalicilsav hatására megszűnik a fájdalom, csillapodik a láz és csökken a gyulladás is.

   Az aszpirin (acetilszalicilsav) véralvadásgátló hatású. Amikor megsérülünk, a vérünkben található alvadásért felelős sejtek, a vérlemezkék a vérző sebhez tódulnak és ott elzárva azt, elállítják a vérzést. 

   Ha betegtájékoztató szerint alkalmazzuk, az acetilszalicilsav bizonyítottan biztonságos és jól tolerálható, melyet rengeteg kutatás és az elmúlt több, mint száz évben emberek milliói által nyújtott bizalom is alátámaszt. Ennek ellenére – mint minden gyógyszernek – az aszpirinnek (acetilszalicilsavnak) is lehetnek mellékhatásai.

   Annak ellenére, hogy az acetilszalicilsav nem lép kölcsönhatásba a legtöbb vényköteles gyógyszerrel, javasoljuk, ha bármely egyéb gyógyszert szed, konzultáljon orvosával, mielőtt szedni kezdi az aszpirint (acetilszalicilsavat). Ha véralvadásgátlót (vérhígítót), cukorbetegség-, köszvény- vagy ízületi gyulladás elleni gyógyszert szed, mindenképpen forduljon orvosához az aszpirin (acetilszalicilsav) alkalmazása előtt. Az ibuprofénnel ellentétben, ami alkalmanként megzavarhatja az aszpirin acetilszalicilsav véralvadásgátló hatását, az Aspirin® Ultra vagy Effect fájdalomcsillapító szedése nincs hatással a véralvadásgátlásra felírt szívvédő Aspirin® Protecte.

   Amennyiben Ön cukorbeteg, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, aki jól ismeri az Ön kórtörténetét és szedett gyógyszereit, ezáltal pontos választ tud adni Önnek. Az aszpirin (acetilszalicilsav) kölcsönhatásba léphet bizonyos régi típusú diabetes gyógyszerekkel. Tekintettel a fokozott kardiovaszkuláris kockázatokra cukorbetegség esetén, az aszpirin (acetilszalicilsav) akár előnyös is lehet, azonban mindig fontos figyelembe venni az adott egyéni helyzetet.

   Az acetilszalicilsav napi 100-300 mg -os adagban szedve gátolja a vérlemezkék összetapadásáért (a véralvadás egyik lépéséért) felelős anyagok termelődését. Ennek következtében jelentősen csökken a vérrögök kialakulásának kockázata.

   Várandós nők a terhesség utolsó három hónapjában nem szedhetnek acetilszalicilsavat. Továbbá az első hat hónap alatt sem javasolt a szedése, hacsak nem határozott utasítást kapott erre orvosától, szigorú ellenőrzés mellett.

   Igen. Ügyeljen rá, hogy az előírás szerint alkalmazza és ne lépje túl a napi javasolt adagot.

   Az acetilszalicilsavat, az Aspirin® hatóanyagát először 1897-ben állította elő stabil és tiszta formában egy fiatal Bayer kémikus, Dr Felix Hoffmann és csapata. Két évvel később az acetilszalicilsav piacra került Németországban, Aspirin® márkanév alatt.

   Az “A” betű jelöli az acetilcsoportot, amely a fennmaradó része az ecetsavnak a termék hatóanyagának molekulájában, az acetilszalicilsavban.

   A következő “spir” szótag a réti legyezőfű (Spirea ulmaria) növény nevéből ered, amely szalicilt termel. A szalicilsav a termék alapja, amelyből szintetizálják az acetilszalicilsavat.

   Az “in” végződés egyfajta utótagként volt használatos a gyógyszereknél, abban a korban, amikor először állította elő Felix Hoffman stabil acetilszalicilsavat 1897-ben.

   ASPIRIN® ULTRA

    Az Aspirin® Ultra a Bayer által gyártott Aspirin® 500 mg megújított gyógyszerformája. Az Aspirin® Ultra a mikroaktív technológiával gyorsabban csillapítja a fájdalmat - klinikailag bizonyítottan kétszer gyorsabban fejti ki hatását, mint a korábbi, Magyarországon ma, már nem forgalmazott Aspirin® 500 mg tabletta.

    Az Aspirin® Ultra a gyenge és közepes erősségű fájdalmat csillapítja, fejfájás, fogfájás, izomfájdalom és láz csillapítására is alkalmas. 

    Az ajánlott adag és a napi maximális bevitel mennyisége megtalálható a betegtájékoztatóban. 

    Nem, az Aspirin® Ultra nem bélben oldódó bevonatú, mivel jelentősen késleltetné a fájdalom- és lázcsillapító hatást. 

    A technológia egy szabadalmaztatott formula, amely gyorsítja az acetilszalicilsav, az Aspirin® Ultra hatóanyagának felszívódását. 

    A technológia ötvözi az apró szemcséjű acetilszalicilsavat és a nátrium-karbonátot, utóbbi segíti az anyag szétesését, ezáltal az aktív hatóanyag gyorsan felszívódik a szervezetben. 

    Igen. Ügyeljen rá, hogy az előírás szerint alkalmazza és ne lépje túl a napi javasolt adagot. 

    Az ibuprofénnel ellentétben, amely alkalmanként megzavarhatja az aszpirin (acetilszalicilsav) véralvadásgátló hatását, az Aspirin® Ultra fájdalomcsillapító szedése nincs ráhatással a véralvadásgátlásra felírt szívvédő Aspirin® Protectre.

    Nem. Az Aspirin® Ultra nem ajánlott szívvédő terápiás célú használatra. Az Aspirin® Ultra kizárólag 500 mg-os adagban kapható és csakis fájdalom- és lázcsillapításra javallott. 

    Az Aspirin® 1899-es bevezetésével a Bayer megalkotta az egyik legelső, széles körben alkalmazott fájdalomcsillapítót, amely elősegítette az otthoni fájdalomcsillapítás kategóriájának kialakulását. 2015-ben, a tecnológiai innováció és a tradíció kombinációja révén, a Bayer bevezette az új szabvány szerinti acetilszalicilsavat, ez lett az Aspirin Ultra.

    ASPIRIN® PROTECT

     Igen, fokozott elővigyázatossággal, de alkalmazhatóak együtt a véralvadásgátló készítmények és az acetilszalicilsav hatóanyagú Aspirin® Protect. 

     Kisebb és nagyobb műtétek, szájsebészeti beavatkozások (foghúzás is) előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Aspirin® Protect tablettát szed, mert annak véralvadásgátló hatása napokig fennáll.

     Igen, kivétel abban az esetben, ha korábban volt asztmás reakciója, amelyet szalicilátok vagy más, rendszerint láz- vagy fájdalomcsillapításra szedett, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők váltottak ki

     A gyógyszert az előirt adagolás szerint, mindennap javasolt bevenni, kihagyás nélkül. A gyógyszer akkor fejti ki a megfelelő hatást, ha a szedés hosszútávon, folyamatosan történik. A tablettát lehetőség szerint az esti órákban, étkezés előtt javasolt bevenni, bő folyadékkal. Amennyiben véletlenül kimaradt egy alkalom, akkor sem kell aggódnia. Másnap, a megszokott időben vegye be a következő tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot!

     Az Aspirin® Protect nem savcsökkentő gyógyszer, hanem az infarktus kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nők számára javasolt, a haszon/kockázat értékelését követően. 

     Aspirin® Protect különleges gyomornedv-ellenálló bevonatának köszönhetően nem a gyomorban, hanem a bélrendszerben szívódik fel, ezáltal csökkenti az esetleges gyomorpanaszok előfordulását. 

     Az Aspirin® Protect nem szedhető 15 mg/hét vagy afeletti dózisú metotrexát-kezelés esetén!

     Az Aspirin® Protect tabletta alábbi gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel:

     • egyes véralvadásgátlók, vérrögoldók, más vérlemezke-működésre ható (a véralvadási rendszert befolyásoló) gyógyszerek, mivel az egyidejű alkalmazással fokozódhat a vérzés kockázata,

     • egyéb, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (lázcsillapítók), ibuprofén, naproxén (fájdalomcsillapítók) csökkenthetik az acetilszalicilsav hatását, mivel az egyidejű alkalmazás fokozhatja az emésztőrendszeri mellékhatások kockázatát,

     • egyes vércukorszint-csökkentők (köztük az inzulin és a szulfonilurea tabletták), mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a vércukorszint-csökkentő hatását,

     • metotrexát 15 mg/hét alatti adagban (egyes daganatos és gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősíti a metotrexát mellékhatásait,

     • valproinsav (epilepszia kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősíti ennek a gyógyszernek a mellékhatásait,

     • digoxin (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását,

     • lítium, barbiturátok, mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását.

     • ún. szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI) (depresszió és szorongás kezelésére alkalmazzák), mert fokozódik az emésztőrendszer felső részéből eredő vérzések kockázata.


     Aspirin® Protect tablettával történő együttes alkalmazás esetén az alábbi gyógyszerek hatása csökken:

     • egyes vérnyomáscsökkentők (például ACE-gátlók), (magas dózisú acetilszalicilsav gyengítheti ezek hatását),

     • egyes vizelethajtók, (magas dózisú acetilszalicilsav gyengítheti ezek hatását),

     • egyes húgysavszint-csökkentők (pl. benzbromaron, probenicid), mivel csökkenhet ezen gyógyszerek húgysavürítő hatása,

     • ibuprofen, naproxen (fájdalomcsillapításra alkalmazzák) - csökkentheti az acetilszalicilsav hatását.

     Aspirin® Protect és szteroid típusú gyulladáscsökkentők együttes alkalmazása

     A szteroid típusú gyulladáscsökkentők (ún. glükokortikoidok, kivéve az Addison-kórban hormonpótlásként alkalmazott hidrokortizont) adásakor csökkenhet a vér acetilszalicilsav-szintje, elhagyásukkor nőhet az acetilszalicilsav-túladagolás veszélye.

     A metamizol (fájdalom- és a lázcsillapításra szolgáló hatóanyag) csökkentheti az acetilszalicilsav vérlemezke-összecsapódásra (a vérsejtek összetapadhatnak és vérrögök képződhetnek) gyakorolt hatását, ha egyidejűleg veszik be ezt a két gyógyszert. Ezért a metamizolt óvatosan kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akik kis adagban acetilszalicilsavat szednek a keringési rendszer védelme céljából.

     Az Aspirin® nagyon széles terápiás lehetőségekkel rendelkezik. Alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, megfázás esetén is, de infarktus megelőzésére is. Megfázásra, láz- és fájdalomcsillapításra a legalább 500mg-ot tartalmazó készítményeket válasszuk és csak a szükséges, lehető legrövidebb ideig szedjük, amíg a tünetek elmúlnak. 

      

     A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, például infarktus, érelzáródásos stroke megelőzésre ezzel szemben, a 100mg hatóanyagtartalmú, Aspirin® Protect-et kell szedni. Ezt az alacsony hatóanyagtartalmú formulát kifejezetten hosszútávú használatra tervezték és a mellékhatások minimalizálása érdekében gyomorvédő bevonattal látták el. 

     Az orvos utasítása szerint szedett Aspirin® Protect egyedülálló előnnyel jár, amelyet elveszítene, ha abbahagyná a gyógyszer szedését. Ha már elkezdte az Aspirin® Protect szedését, annak hirtelen abbahagyása – különösen a korábban szívinfarktuson, stroke-on, vagy más kardiovaszkuláris megbetegedésen átesett betegeknél – fokozott kockázatot jelent. 

     A vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, és elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

     Az Aspirin® Protect a szívinfarktus és az érelzáródásos stroke kockázatának csökkentésére kifejlesztett gyógyszer, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek számára. Az érelmeszesedés évek alatt, lassan alakul ki, mely során bármikor elzáródhatnak létfontosságú erek. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen, akár élethosszig szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

     Az Aspirin® Protect a szívinfarktus és az érelzáródásos stroke kockázatának csökkentésére alkalmazható, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek esetén.

     A kockázati tényezők: életkor, stressz, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, túlsúly, mozgásszegény életmód. Amennyiben Ön 2 vagy több kockázati tényezővel rendelkezik, érdemes kivizsgáltatnia magát, változtatnia az életmódján és megfontolnia az Aspirin® Protect rendszeres szedését.

     A szív-érrendszeri események egyik legkomolyabb kockázati tényezője a magasvérnyomás, az Aspirin® Protect azonban nem vérnyomáscsökkentő, hanem a szívinfarktus és az érelzáródásos stroke kockázatának csökkentésére kifejlesztett gyógyszer, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek számára.

     Hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen, akár élethosszig szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

     Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott az acetilszalicilsav, bizonyos szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők szerepe a szívérrendszeri események megelőzésében. A különböző gyógyszerek jótékony hatása legnagyobbrészt független egymástól, ezért megfelelő betegekben megfelelő módon kombinálva ezek összeadódhatnak.

     A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét

     1 Cooper SA, Voelker M. Evaluation of onset of pain relief from micronized aspirin in a dental pain model. Inflammopharmacology 2012; 20:233-242 
     2 Lanas A, et al. Short-Term Aspirin Use for Pain and Cold: Gastrointestinal Adverse Effects. Drugs in R&D. 2011; 11: 277-288 
     3 Baron JA, et al. Gastrointestinal Adverse Effects of Short term Aspirin use: A Meta-analysis of Published Randomized Controlled Trials. Drugs in R&D 2013;13:9-16