Gyakran Ismételt Kérdések

Az Aspirin® termékek hatóanyaga az acetilszalicilsav, melynek hatásmechanizmusát széles körben jegyezték le a szakirodalomban és dokumentálták az évek során. Az acetilszalicilsav gátolja az úgynevezett prosztaglandinok termelődését szervezetünkben. Ezek a sérülést kísérő fájdalomnak, láznak és gyulladásnak az okozói. Következtetésképpen az acetilszalicilsav hatására megszűnik a fájdalom, csillapodik a láz és csökken a gyulladás is.

Az aszpirin (acetilszalicilsav) véralvadásgátló hatású. Amikor megsérülünk, a vérünkben található alvadásért felelős sejtek, a vérlemezkék a vérző sebhez tódulnak és ott elzárva azt, elállítják a vérzést.

Ha betegtájékoztató szerint alkalmazzuk, az acetilszalicilsav bizonyítottan biztonságos és jól tolerálható, melyet rengeteg kutatás és az elmúlt több, mint száz évben emberek milliói által nyújtott bizalom is alátámaszt. Ennek ellenére – mint minden gyógyszernek – az aszpirinnek (acetilszalicilsavnak) is lehetnek mellékhatásai.

Annak ellenére, hogy az acetilszalicilsav nem lép kölcsönhatásba a legtöbb vényköteles gyógyszerrel, mégis javasoljuk, ha bármely egyéb gyógyszert szed, konzultáljon orvosával, mielőtt szedni kezdi az aszpirint (acetilszalicilsavat). Ha véralvadásgátlót (vérhígítót), diabetes gyógyszert, köszvény- vagy ízületi gyulladás elleni gyógyszert szed, mindenképpen forduljon orvosához az aszpirin (acetilszalicilsav) alkalmazása előtt.

Amennyiben Ön cukorbeteg, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, aki jól ismeri az Ön kórtörténetét és szedett gyógyszereit, ezáltal pontos választ tud adni Önnek. Az aszpirin (acetilszalicilsav) kölcsönhatásba léphet bizonyos régi típusú diabetes gyógyszerekkel. Tekintettel a fokozott kardiovaszkuláris kockázatokra cukorbetegség esetén, az aszpirin (acetilszalicilsav) akár előnyös is lehet, azonban mindig fontos figyelembe venni az adott egyéni helyzetet.

Az acetilszalicilsav csökkenti bizonyos kémiai vivőrendszerek hatásosságát szervezetünkben. Ezen vegyületek felelősek a vérlemezkék (trombociták) összetapadásáért, avagy a véralvadásért. Következtetésképp, az aszpirin (acetilszalicilsav) jelentősen csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Várandós nők a terhesség utolsó három hónapjában nem szedhetnek acetilszalicilsavat. Továbbá az első hat hónap alatt sem javasolt a szedése, hacsak nem határozott utasítást kapott erre orvosától, szigorú ellenőrzés mellett.

Igen. Ügyeljen rá, hogy az előírás szerint alkalmazza és ne lépje túl a napi javasolt adagot.

Az acetilszalicilsavat, az Aspirin® hatóanyagát először 1897-ben állította elő stabil és tiszta formában egy fiatal Bayer kémikus, Dr Felix Hoffmann és csapata. Két évvel később az acetilszalicilsav piacra került Németországban, Aspirin® márkanév alatt.

Az “A” betű jelöli az acetilcsoportot, amely a fennmaradó része az ecetsavnak a termék hatóanyagának molekulájában, az acetilszalicilsavban.

A következő “spir” szótag a réti legyezőfű (Spirea ulmaria) növény nevéből ered, amely szalicilt termel. A szalicilsav a termék alapja, amelyből szintetizálják az acetilszalicilsavat.

Az “in” végződés egyfajta utótagként volt használatos a gyógyszereknél, abban a korban, amikor először állította elő Felix Hoffman stabil acetilszalicilsavat 1897-ben.

Az aszpirin (acetilszalicilsav) nem lép kölcsönhatásba a legtöbb vényköteles gyógyszerrel; viszont, kérjük olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt el kezdené szedni az aszpirint (acetilszalicilsavat) más gyógyszerekkel együtt.

Az ibuprofénnel ellentétben, amely alkalmanként megzavarhatja az aszpirin (acetilszalicilsav) véralvadásgátló hatását, az Aspirin® Ultra vagy Effect fájdalomcsillapító szedése nincs hatással a véralvadásgátlásra felírt szívvédő Aspirin® Protectre.

Az Aspirin® Ultra a Bayer által gyártott Aspirin® 500 mg megújított gyógyszerformája. Az új generációs Aspirin® Ultra a mikroaktív technológiával gyorsabban csillapítja a fájdalmat – klinikailag bizonyítottan kétszer gyorsabban fejti ki hatását, mint a korábbi, már nem forgalmazott Aspirin® 500 mg tabletta.

Az Aspirin® Ultra a gyenge és közepes erősségű fájdalmat csillapítja, fejfájás, fogfájás, izomfájdalom és láz csillapítására is alkalmas.

Az ajánlott adag és a napi maximális bevitel mennyisége megtalálható a betegtájékoztatóban.

Igen. Az acetilszalicilsav, az Aspirin® Ultra hatóanyaga, jól megalapozott biztonsági profillal rendelkezik és használata biztonságos, ha a betegtájékoztatóban foglaltak szerint alkalmazzák.

Nem, az Aspirin® Ultra nem bélben oldódó bevonatú, mivel jelentősen késleltetné a fájdalom- és lázcsillapító hatást.

A technológia egy szabadalmaztatott formula, amely gyorsítja az acetilszalicilsav, az Aspirin® Ultra hatóanyagának felszívódását.

A technológia ötvözi az apró szemcséjű acetilszalicilsavat és a nátrium-karbonátot, utóbbi segíti az anyag szétesését, ezáltal az aktív hatóanyag gyorsan felszívódik a szervezetben.

Nem. A szabadalmat 2009-ben nyújtottuk be. Miután megkaptuk a szabadalmi jogot, a Bayer évekig kizárólagosságot kapott az új technológiára.

Igen. Ügyeljen rá, hogy az előírás szerint alkalmazza és ne lépje túl a napi javasolt adagot.

Az ibuprofénnel ellentétben, amely alkalmanként megzavarhatja az aszpirin (acetilszalicilsav) véralvadásgátló hatását, az Aspirin® Ultra fájdalomcsillapító szedése nincs ráhatással a véralvadásgátlásra felírt szívvédő Aspirin® Protectre.

Nem. Az Aspirin® Ultra nem ajánlott szívvédő terápiás célú használatra. Az Aspirin® Ultra kizárólag 500 mg-os adagban kapható és csakis fájdalom- és lázcsillapításra javallott.

Az Aspirin® 1899-es bevezetésével a Bayer megalkotta az egyik legelső, széles körben alkalmazott fájdalomcsillapítót, amely elősegítette az otthoni fájdalomcsillapítás kategóriájának kialakulását. Napjainkban, a tecnológiai innováció és a tradíció kombinációja révén, a Bayer bevezette az új szabvány szerinti acetilszalicilsavat, ez lett az Aspirin Ultra.

Az Aspirin® Ultrát a németországi Bitterfeldben gyártják.

Az Aspirin® Ultra Európa és Dél-Amerika szerte, kb. 25 országban került bevezetésre 2016-ig.

1 Cooper SA, Voelker M. Evaluation of onset of pain relief from micronized aspirin in a dental pain model. Inflammopharmacology 2012; 20:233-242
2 Lanas A, et al. Short-Term Aspirin Use for Pain and Cold: Gastrointestinal Adverse Effects. Drugs in R&D. 2011; 11: 277-288
3 Baron JA, et al. Gastrointestinal Adverse Effects of Short term Aspirin use: A Meta-analysis of Published Randomized Controlled Trials. Drugs in R&D 2013;13:9-16

Igen, fokozott elővigyázatossággal, de alkalmazhatóak együtt a véralvadásgátló készítmények és az acetilszalicilsav hatóanyagú Aspirin® Protect.

Kisebb és nagyobb műtétek, szájsebészeti beavatkozások (foghúzás is) előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Aspirin® Protect tablettát szed, mert annak véralvadásgátló hatása napokig fennáll.

Igen, kivétel abban az esetben, ha korábban volt asztmás reakciója, amelyet szalicilátok vagy más, rendszerint láz- vagy fájdalomcsillapításra szedett, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők váltottak ki.

A gyógyszert az előirt adagolás szerint, mindennap javasolt bevenni, kihagyás nélkül. A gyógyszer akkor fejti ki a megfelelő hatást, ha a szedés hosszútávon, folyamatosan történik. A tablettát lehetőség szerint az esti órákban, étkezés előtt javasolt bevenni, bő folyadékkal. Amennyiben véletlenül kimaradt egy alkalom, akkor sem kell aggódnia. Másnap, a megszokott időben vegye be a következő tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot!

Az Aspirin® Protect nem savcsökkentő gyógyszer, hanem az infarktus kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nők számára javasolt, a haszon/kockázat értékelését követően.

Aspirin® Protect különleges gyomornedv-ellenálló bevonatának köszönhetően nem a gyomorban, hanem a bélrendszerben szívódik fel, ezáltal csökkenti az esetleges gyomorpanaszok előfordulását.

Az Aspirin® Protect nem szedhető 15 mg/hét vagy afeletti dózisú metotrexát-kezelés esetén!

Az Aspirin® Protect tabletta alábbi gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel:

 • egyes véralvadásgátlók, vérrögoldók, más vérlemezke-működésre ható (a véralvadási rendszert befolyásoló) gyógyszerek, mivel az egyidejű alkalmazással fokozódhat a vérzés kockázata,
 • egyéb, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (láz- és fájdalomcsillapítók), mivel az egyidejű alkalmazás fokozhatja az emésztőrendszeri mellékhatások kockázatát,
 • egyes vércukorszint-csökkentők (köztük az inzulin és a szulfonilurea tabletták), mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a vércukorszint-csökkentő hatását,
 • metotrexát 15 mg/hét alatti adagban (egyes daganatos és gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősíti a metotrexát mellékhatásait,
 • valproinsav (epilepszia kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősíti ennek a gyógyszernek a mellékhatásait,
 • digoxin (szívbetegségek kezelésére alkalmazzák), mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását,
 • lítium, barbiturátok, mivel az acetilszalicilsav felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását.
 • ún. szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI) (depresszió és szorongás kezelésére alkalmazzák), mert fokozódik az emésztőrendszer felső részéből eredő vérzések kockázata.


Aspirin® Protect tablettával történő együttes alkalmazás esetén az alábbi gyógyszerek hatása csökken:

 • egyes vérnyomáscsökkentők (például ACE-gátlók), (magas dózisú acetilszalicilsav gyengítheti a ezek hatását),
 • egyes vizelethajtók, (magas dózisú acetilszalicilsav gyengítheti ezek hatását),
 • egyes húgysavszint-csökkentők (pl. benzbromaron, probenicid), mivel csökkenhet ezen gyógyszerek húgysavürítő hatása,
 • ibuprofen (fájdalomcsillapításra alkalmazzák) - csökkentheti az acetilszalicilsav hatását.

Aspirin® Protect és szteroid típusú gyulladáscsökkentők együttes alkalmazása

A szteroid típusú gyulladáscsökkentők (ún. glükokortikoidok, kivéve az Addison-kórban hormonpótlásként alkalmazott hidrokortizont) adásakor csökkenhet a vér acetilszalicilsav-szintje, elhagyásukkor nőhet az acetilszalicilsav-túladagolás veszélye.

Az Aspirin® nagyon széles terápiás lehetőségekkel rendelkezik. Alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, megfázás esetén is, de infarktus megelőzésére is. Megfázásra, láz- és fájdalomcsillapításra a legalább 500mg-ot tartalmazó készítményeket válasszuk és csak a szükséges, lehető legrövidebb ideig szedjük, amíg a tünetek elmúlnak.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, például infarktus, érelzáródásos sztróke megelőzésre ezzel szemben, a 100mg hatóanyagtartalmú, Aspirin® Protect-et kell szedni. Ezt az alacsony hatóanyagtartalmú formulát kifejezetten hosszútávú használatra tervezték és a mellékhatások minimalizálása érdekében gyomorvédő bevonattal látták el.

Az orvos utasítása szerint szedett Aspirin® Protect egyedülálló előnnyel jár, amelyet elveszítene, ha abbahagyná a gyógyszer szedését. Ha már elkezdte az Aspirin® Protect szedését, annak hirtelen abbahagyása – különösen a korábban szívinfarktuson, stroke-on, vagy más kardiovaszkuláris megbetegedésen átesett betegeknél – fokozott kockázatot jelent.

A vér fontos alkotóelemei a vérlemezkék. Feladatuk, hogy az érfal sérülése esetén egymáshoz tapadjanak és sérülést elzáró véralvadékot képezzenek, így elállítva a vérzést. Érelmeszesedés esetén azonban ezek a vérlemezkék időnként akkor is összetapadhatnak, amikor nem kellene, és elzárhatnak létfontosságú ereket. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az Aspirin® Protect a szívinfarktus és az érelzáródásos sztróke kockázatának csökkentésére kifejlesztett gyógyszer, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek számára. Az érelmeszesedés évek alatt, lassan alakul ki, mely során bármikor elzáródhatnak létfontosságú erek. Az Aspirin® Protect hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen, akár élethosszig szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az Aspirin® Protect a szívinfarktus és az érelzáródásos sztróke kockázatának csökkentésére alkalmazható, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek esetén.


A kockázati tényezők: életkor, stressz, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, túlsúly, mozgásszegény életmód. Amennyiben Ön 2 vagy több kockázati tényezővel rendelkezik, érdemes kivizsgáltatnia magát, változtatnia az életmódján és megfontolnia az Aspirin® Protect rendszeres szedését.

A szív-érrendszeri események egyik legkomolyabb kockázati tényezője a magasvérnyomás, az Aspirin® Protect azonban nem vérnyomáscsökkentő, hanem a szívinfarktus és az érelzáródásos sztróke kockázatának csökkentésére kifejlesztett gyógyszer, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek számára.

Hatóanyaga, az acetilszalicilsav megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, s ezáltal az ereket szűkítő vagy elzáró vérrögök képződését. A rendszeresen, akár élethosszig szedett, alacsony dózisú acetilszalicilsav (napi 1 tabletta Aspirin® Protect 100 mg) mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott az acetilszalicilsav, bizonyos szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők szerepe a szívérrendszeri események megelőzésében. A különböző gyógyszerek jótékony hatása legnagyobbrészt független egymástól, ezért megfelelő betegekben megfelelő módon kombinálva ezek összeadódhatnak.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

L.HU.MKT.PH.05.2016.0038