Egy tipikus megfázás: mik a tünetek, mi történik ilyenkor és hogyan lehet kezelni


Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy megfázik vagy influenzaszerű tünetei lesznek. Vannak olyanok, akikkel ez egy évben akár többször is megesik. Az alábbiakban megtudhatja, hogy hogyan alakul ki a megfázás, mik a tünetei és hogy hogyan lehet kezelni.

A köhögés, az eldugult orr és a torokfájás a megfázás tipikus tünetei

A megfázást általában vírusok okozzák, több, mint 200 féle típusuk ismert. Mindegyiknek vannak sajátságos jellemzőik, de abban megegyeznek, hogy hasonló tüneteket okoznak. A vírusok sokfélesége azt jelenti, hogy immunrendszerünk nem képes állandó védelmet felépíteni a megfázás ellen: Hiába heverünk ki egy megfázást, egy másik vírus újra megfertőzhet minket, ami miatt újból a megfázás tüneteit érezhetjük.

A megfázás jellegzetes tünetei:

  • Orrfolyás, kezdetben átlátszó, színtelen folyadék, ami később sűrűbbé válik
  • Duzzadt/Eldugult orr
  • Torokfájás
  • Fej- és végtagfájdalom
  • Köhögés
  • Fáradtság és kimerültség

Ezen felül megfázáskor a test hőmérséklete is megemelkedhet, vagy láz is kialakulhat (Lázas állapotról a 38 Celsius foktól kezdve vagy afelett beszélünk).

A megfázás tüneteit elsősorban gyulladásos folyamatok okozzák!

A megfázást (más néven meghűlést, náthát, felső légúti megbetegedést) vírusok okozzák, amelyek könnyen terjednek emberről emberre, főként érintés és cseppfertőzés (tüsszentés, köhögés) útján. A vírusok gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben, amik a megfázás főbb tüneteit, a lázat, fejfájást, orrdugulást okozzák. Ha Önre is rátör a nátha, az Aspirin® megfázás elleni termékek* gyulladáscsökkentő hatásukkal segítenek a gyors felépülésben.

Az Aspirin Complex előnyei

Megfázás fájdalomcsillapítása

Csillapítja a megfázás okozta fájdalmakat és a lázat

Aspirin narancsízzel

Kellemes narancs ízű

A megfázás

Mindannyian tudjuk, milyen kellemetlenül érezzük magunkat megfázás esetén. Van bárki, aki még sosem szenvedett a kimerítő tünetektől, mint az orrfolyás és orrdugulás, vagy a levertség? A tény az, hogy a megfázás a világon a leggyakoribb betegség.

Csak az USA-ban évente egymilliárd megfázásos megbetegedés fordul elő.1

A felnőttek körében általában évi 2-4 alkalommal fordul elő.1

A gyermekek körében sokkal gyakoribb, 6-10 alkalom évente.1

A megfázások speciális alcsoportjai az influenza és az influenza-szerű megbetegedések. Tudjon meg többet ezekről!

AZ INFLUENZA ÉS AZ INFLUENZA-SZERŰ MEGBETEGEDÉSEK

Az influenza a megfázásnak egy speciális, súlyosabb esete. Influenzavírusok - amelyeknek több törzse is létezik -okozzák. Tünetei gyorsan alakulnak ki: eleinte magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal jár .Általában tovább tart, mint egy "egyszerű" megfázás. Védőoltás létezik ellene, ez az adott évben várhatóan leggyakoribb vírustörzseket tartalmazza.

Akár életveszélyes betegséggé is fajulhat, főleg idős- és újszülöttkorban, illetve azoknál, akiknek eleve legyengült az immunrendszerük.

Influenza-szerű megbetegedésnek azt nevezzük, amikor a tünetek az influenzáéihoz hasonlóak, de a kórokozó nem influenza-, hanem más vírus.

A mindennapi gyakorlatban csak ritkán kerül sor a kórokozó pontos meghatározására.

Hogyan előzhetjük meg a megfázást?

Néhány egyszerű szabály betartásával csökkentheti a fertőzésveszélyt. Ismerje meg a módszereket, szabályokat, melyekkel elkerülhető az influenza, megfázás.

1. Rendszeresen mosson kezet!
Legfőképpen étkezés vagy főzés előtt, a mosdó használata után, illetve emberekkel való érintkezés (pl. kézfogás) után.

2. Kerülje az orr, a száj és a szemek érintését!
Ezáltal elkerülheti a kézen esetlegesen előforduló vírusok tovább terjesztését.

3. Ha teheti, kerülje a köhögő, tüsszögő betegeket!
Így elkerülheti, hogy Ön is megfertőződjön és másoknak sem tudja átadni a vírusokat.

4. Ne dohányozzon!
Kérjen segítséget, ha szükséges, de ne adja fel! Szokjon le a családja és a saját érdekében.

5. Csökkentse a stresszt!
A stressz csökkenti az ellenállóképességünket. Több módon is tehetünk ellene, például tápláló és egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással és pihentető alvással.

Hogyan kezeljük a megfázás tüneteit?

Nő orrfolyással

Először is: ha úgy érzi, hogy megfázott, elég nehéz befolyásolni a megfázás időtartamát vagy annak súlyosságát. A gyógyszerek nem tudják gyorsítani a gyógyulás folymatát. De ésszerű kezelni a tüneteket, hogy jobban érezze magát illetve, hogy megelőzze szövődmények kialakulását, mint például a homlok- vagy arcüreggyulladást

Gyakran nehezen tudunk szünetet tartani a munkában vagy akár a magánéletünkben, hogy ágyban maradhassunk és ott vészeljük át a megfázás okozta fájdalmakat vagy éppen a lázat. A házi praktikák, gyógymódok alkalmazása segíthet enyhíteni a tüneteket, de lehet, hogy nem mindig megfelelőek, vagy sokáig tarthat, mire elérik a hatásukat. A gyógyszertárban, vény nélkül kapható gyógyszerek jó alternatívák lehetnek arra, hogy minél hamarabb csillapítsuk a megfázás tüneteit és így vissza tudjunk térni a megszokott mindennapi életünkhöz.

Számos kezelési módja van a megfázásnak. Az Aspirin® Plus C az egyik ezek közül.

Az aszpirin (tudományos nevén acetilszalicilsav) és a C-vitamin kombinációjával alkotott Aspirin® Plus C csökkenti a megfázás tüneteit és segíti szervezete felépülését.

A sok pihenés és a kellő folyadékbevitel a legalapvetőbb lépések egy erősebb/súlyosabb megfázás (ami lehet akár influenza vagy influenza-szerű megbetegedés is) kezelése során. Kiegészítésképp az Aspirin® Complex 500mg /30mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz segít a tünetek megszüntetésében.

A fájdalom-és lázcsillapító hatás mellett az orrdugulást is csökkentő Aspirin® Complex 500mg /30mg granulátum belsőleges szuszpenzió segít kitörnie kellemetlen tünetek szorításából, hogy ne a betegségről szóljon a nap!
 

Aspirin termékek fotója

Ismerje meg az Aspirin® termékeket

Segítünk eligazodni a különböző Aspirin termékek között