Tudjon meg többet a fájdalomról

A fájdalom érzését mindannyian ismerjük, de vajon miért érezzük? Erre a kérdésre nem könnyű választ találni.

Fájdalmat leggyakrabban akkor érzünk, amikor az agyunk egy betegséget vagy sérülést jelez. Habár, bizonyos esetekben ezek hiányában is érzékelhetjük.

Ismerje a különböző fájdalom típusokat és a fájdalom csillapítókat.

Hogyan alakul ki a fájdalom?

Amikor a fájdalomérzékelő receptoraink stimulálódnak, jeleket küldenek az agyunkba, aminek hatására a fájdalom érzet kialakul. Ugyan kellemetlen érzés, viszont rendkívül hasznos, mivel így tudatja velünk a testünk, hogy oda kell figyelnünk magunkra.

Fájdalom érzetet több dolog is ki tud váltani: fizikai-, kémiai- vagy hőhatás. Amikor egy szövetet sérülés ér, hormont bocsát ki, melyet prosztaglandinnak nevezünk – ez okozza a gyulladást, a lázat és a fájdalmat. Az acetilszalicilsav (aszpirin) gátolja a prosztaglandin képződését, ezáltal hatékony gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító.

Melyek a leggyakrabban előforduló fájdalmak?

  A szakértők szerint több mint 350 féle fejfájás létezik és az okaik legalább ennyire változatosak. A fejfájást nem maga az agy okozza, hanem a szomszédos fájdalomra érzékeny területek, mint például az agyhártya és véredények. Tudja meg, hogyan alakul ki a fájdalom, mi válthatja ki, és mindenekelőtt, hogy mi segíthet a fejfájás ellen.


  TUDJONMEG TÖBBET A FEJFÁJÁSRÓL
   

  A fejfájás mellett, leggyakrabban test vagy izomfájdalmat érzünk. Ezeket a fájdalmakat több okból is érezhetjük: sérülés, stressz, helytelen testtartás, ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód. Ezeket a fájdalmakat ne hanyagoljuk el és tekintsük őket egy intő jelnek. Mit tehet – főleg abban az élethelyzetben – amikor nem engedheti meg magának, hogy hosszabb szünetet tartson?


  TUDJON MEG TÖBBET A TEST VAGY IZOMFÁJDALOMRÓL
   

  Milyen fájdalomcsillapítót használjon?

  Ha vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót keres, akkor nem less könnyű a választás. Sokféle, különböző termék, adagolási forma és márka érhető el a piacon. Ne hagyja, hogy a sok márkanév összezavarja! Ha közelebbről megvizsgálja, akkor kiderül, hogy csak néhány hatóanyagot használnak a fájdalomcsillapító gyógyszerekben. Az alábbiakban megismerheti a leggyakoribb hatóanyagok tulajdonságait:

  Tulajdonság

  Acetilszalicilsav

  Paracetamol

  Ibuprofén

  Diklofenák

  Naproxén

  Fájdalomcsillapító

  check
  check

   

  check
  check
  check

  Lázcsillapító

  check
  check
  check
  check
  check

  Gyulladáscsökkentő

  check

  -

  check
  check
  check

  Vérlemezkék összetapadásának gátlása

  check

  -

  -

  -

  -

   

  Az Aspirin® acetilszalicilsav hatóanyag tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

  Ha bizonytalan, hogy melyik fájdalomcsillapítót válassza, vagy hogy pontosan hol jelentkezik a fájdalom, konzultáljon előtte orvosával!